A kormányhivatal szerepe egyre jelentősebb

A Vas Vármegyei Kormányhivatalt 2022 júniusától Vámos Zoltán vezeti. A vármegye gazdaságáról, turizmusról és a hivatal aktuális feladatairól is beszélgettünk a főispánnal.

– Mit tekint a kormányhivatal elsődleges feladatának?

– Kihívásokkal teli időszak és út van mögöttünk, amit egy világjárvány, a szomszédunkban dúló háború és az európai energiaválság szegélyez. Nyilvánvaló, hogy a legfontosabb feladatunk mindent megtenni azért, hogy az itt élők boldogulását segítsük. A kormány elkötelezett a magas színvonalú területi közigazgatási feladatellátás biztosításában. Ebben nagy szerepe van a Vas Vármegyei Kormányhivatal lelkiismeretes és elkötelezett szakembergárdájának. A szolgáltató állam és az ügyfélbarát közigazgatás mélyreható szervezetében fontos feladatokat látnak el a kormányablakok. 

   Többségükben már elérhetőek a mesterséges intelligenciával támogatott, érintőképernyős önkiszolgáló, úgynevezett MIA-pontok. Ügyintézői beavatkozás és sorban állás nélkül lehet meghatározott ügyeket, például vezetői engedély és személyi igazolvány pótlását intézni. A vármegyét 2018 óta járja a mobilizált kormányablakbusz, amely közelebb viszi a közigazgatást az állampolgárokhoz. A bürokráciacsökkentési program keretében pedig több mint egy évtizede megkezdődött a hivatali ügyintézés egyszerűsítése. Ennek egyik fontos állomása volt az e-bejelentő szolgáltatás bevezetése. Ebben az évben elektronizálttá válik az ingatlan-nyilvántartás, csökken Magyarországon a földügyi eljárások átfutási ideje és költsége. Az elektronikus ügyintézési lehetőségek bővítésével együtt továbbra is nagyon nagy az igény a személyes kapcsolatra, különösen itt, vidéken. Az emberek bíznak a kormányhivatalban, a kormányablakokban dolgozó kollégáinkban, és ezt a bizalmat tovább szeretnénk építeni. Jó irányban haladunk, de nem dőlhetünk hátra, sok feladat áll még előttünk. 

– Milyen a hivatal kapcsolata a vármegye gazdasági életének szereplőivel? 

– Elkötelezett vagyok abban, hogy a kormányhivatal hatékonyan részt vállaljon a vármegye gazdasági fejlődésében. Az elmúlt évtized reformjainak köszönhetően a kormányhivatalok ma már a területi, vármegyei gazdasági élet aktív együttműködői, illetve a kormány cselekvő szövetségesei az állampolgárok életkörülményeinek javításában. Szintén a területi közigazgatás lett a kormány stratégiai partnere a gazdaság stabilitásának megőrzésében, a munkahelyek megvédésében, a családok megélhetésének biztosításában. Számunkra mindennél fontosabb, hogy az itt élő emberek, az itt működő vállalkozások számíthassanak ránk. A kamarával, a szakmai szervezetekkel és a gazdasági élet szereplőivel együttműködve nap mint nap a vármegye fejlődéséért dolgozunk. Erős Vas vármegye elképzelhetetlen erős Vas vármegyei vállalkozások nélkül. Nem lehet más a célunk, mint hogy egy stabil és biztos hidat képezzünk a vármegye gazdasági szereplői és a kormányzat között. Közös munkával kell fejlődési pályán tartanunk Vas vármegye gazdaságát, dolgoznunk annak gyarapodásáért. 

– Hogyan működnek együtt a vármegye önkormányzataival? 

– A kormányhivatal az önkormányzatok törvényességi őre. Kiemelten fontos számunkra, hogy az ügyfelek megelégedésén túl az önkormányzati és államigazgatási szervezetekkel is kiváló együttműködést alakítsunk ki. Úgy gondolom, hogy megfelelő a munkakapcsolatunk az önkormányzatokkal, a vármegye polgármestereivel rendszeresen egyeztetek, az ajtóm mindenki előtt nyitva áll.  

– Milyen fejlesztési lehetőségek adódnak Vas vármegyében a turizmus területén?

– Könnyű helyzetben vagyunk, mert az ország legszebb vidékén élünk, amely a lehetőségek hazája, kitűnő turisztikai adottságokkal rendelkezik, bővelkedik ismert és felfedezésre váró csodákban. 2027-ig háromszor annyi forrást biztosít a kormány vidékfejlesztésre, mint a korábbi években. A kormányhivatalra kiemelt szerep hárul a források hatékony felhasználásában. A Modern Városok Programnak, a Magyar Falu Programnak és a TOP-os pályázatoknak hála, sorra újulnak meg a vidék patinás épületei, közösségi terek jönnek létre, egészségházakat, bölcsődéket adunk át. Vármegyénk gyönyörű, s úgy hiszem, hogy nemzetközi hírű termálfürdőinket, több ezer éves történelmi emlékeinket, kultúránkat, a vasi értékeket minél több embernek meg is kell mutatnunk!