A Kodály-módszerben rejlik a Cantemus titka

Cantemus

A Cantemus kóruscsalád tagjairól Szabó Dénes igazgató, Kossuth-díjas karnagy vallja: Kodály-módszer szerint tanultak, ezért egytől egyig különlegesek. A nyíregyházi énekkar, ami ma már önálló intézmény, elkápráztatta már a laikus és szakmai közönséget is, országhatáron belül és azon túl. Legutóbb a legrangosabb japán elismerést vehették át.

 

A Cantemus kóruscsalád halmozza a díjakat hazai és külföldi fesztiválokon, bekerült a megyei értéktárba. Nehéz volna számba venni a sok-sok elismerést, díjat, amivel illették. Mi a titok és honnan a töretlen lelkesedés?

− Az elmúlt évadban voltunk Firenzében, a gyerekkórus két első díjat és különdíjakat nyert. Ősszel a lengyel Bielsko Bielából négy első díjat és egy különdíjat hoztunk el. Legutóbb egy japán elismerést, a Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendjét kaptam meg. A japán császár és a japán miniszterelnök által adományozott elismerést az új japán nagykövet, Sato Kuni egy Nyíregyházán tartott díszhangversenyen adta át. Az énekkar 1992 óta rendszeresen turnézik Japánban, több száz koncertet tartottunk már, százezres nagyságrendet ért el hallgatóság. Azt mondták, Japánban nincs olyan kórusokkal foglalkozó szakember, aki ne találkozott volna a Cantemus-szal, engem pedig – ami nagy megtiszteltetés számomra – a legismertebb magyar zenészként emlegetnek. Minden évben eljön hozzánk 20-30 zenepedagógus Japánból, hogy nálunk tanuljon. A díj, amit kaptam, a létező legnagyobb kitüntetés, amit nem japán állampolgár megkaphat.

Ami pedig a lelkesedésünket illeti, az alapvetően onnan származik, hogy ezek a gyerekek a Kodály-módszer szerint tanulnak, fegyelmezettek, okosak és ügyesek, öröm velük együtt dolgozni. Fontos, hogy hatvan évvel ezelőtt valaki nagyon helyesen úgy gondolta, hogy az akkor még ritkaságszámba menő Kodály-módszernek legyen iskolája Nyíregyházán. Igen hamar kiderült, hogy akik kodályi iskolába járnak, kicsit mások, mint azok, akik nem. Mindig sokkal jobb tanulók voltak, és a viselkedésük, a motivációjuk is jobb volt.

Az idei év különleges számunkra, az iskola idén ünnepli a zenetagozat megalakulásának hatvanadik évfordulóját. A Kodály Társaság negyvenéves, a Cantemus vegyes kar alakulásának pedig most van a 20. évfordulója. 1975 fontos dátum, onnan számítjuk ennek a kóruscsaládnak a születésnapját. Azaz lassan 45 éve lesz, hogy a Cantemus gyerekkórusból kinőtt a Cantemus kóruscsalád, újabb és újabb hajtások születtek, így ma már igen népes, 2003 decemberétől pedig önálló intézménnyé vált. A gyerekkar után született a Fiúkórus, majd a Pro Musica Leánykar, aztán a Cantemus Vegyeskar és az Ifjúsági Vegyeskar is.

− Vegyeskar, lánykar, gyermekkar. Mind más és más. Mégis mi az, ami közös bennük?

− A közös bennük, hogy kodályi elvek alapján nevelődtek fel itt, ebben az iskolában, megtanulták a zene lényegét. A Kodály-módszer minden kis apró fortélyával körülvette őket, különleges légkörben nevelődő, muzikalitással rendelkező gyerekek mindannyian. A közönség valamennyi kórusnál egyformán érzi ezt a fajta varázserőt, ami a Kodály-módszer következetes használatából sugárzik.

− Az ország legeredményesebb, legizgalmasabb együtteseként emlegetik a nyíregyházi Cantemust. Az első könnyen mérhető, de mit rejt a másik jelző?

− A nemzetközi versenyeken elért első helyezések száma ötvennél több, nagyjából százötven körüli az egyéb díjak száma. (közönségdíj, különdíj, stb.) Ez tiszteletet parancsol, és én sem tudom elképzelni, hogy honnan volt ehhez energiánk. Hogy miért mondják, hogy izgalmas a kórus, ezt nem nekem kell megítélnem, de talán azért, mert nagyon sokféleképpen énekel. Mondhatni, mindenféle hangulatot tud produkálni, emellett nagyon mobilis, nem hagyományos, hanem gyakran formabontó módon helyezkednek el a kórustagok, gyakran koreográfiával hangzanak el a zeneművek. A közönség számára többnyire ez újdonság, de a világban gyorsan terjed. Azon túl, hogy van koreográfiája, az együttesek jól használják az akusztikus lehetőségeket, meglepik a közönséget dolby surround vagy a quadrofon hangzással, azaz mindenhol szól az ének a közönség körül. Aki így találkozik az énekkarral, elmondhatja, hogy izgalmas előadást hallott. Tréfásan szoktam mondani, hogy igyekszünk sokat nyújtani látványban és „hallványban” egyaránt.

− A kórus az évad együttese a MÜPA-ban. Mit is jelent ez?

− Régóta gondolkodtunk rajta, hogy ezt a kis nyíregyházi csodát megpróbáljuk megmutatni a fővárosnak is. Voltak meghívásaink, és többnyire jelentős közönség előtt szerepeltünk, de nagy reklámot soha nem kaptunk. Úgy gondoltuk, a MÜPA különleges hely az ország zenei életében. Megkerestük őket, és kiderült, hogy nyitott kapukat döngetünk, mert a vezetőség éppen úgy döntött, hogy a nyíregyházi Cantemust kérik fel, hogy legyen az év rezidens együttese. Ez a világ nagy hangversenytermeiben gyakorlat, többszöri megjelenéssel jár, ami nagy izgalmat jelent a kórusunknak. Adtunk már karácsonyi, oratórikus és közönséget „beavató” koncertet is, majd ajándékhangversenyt a gyémántfokozatú hangverseny-látogatóknak. De már megvan a meghívás a tavalyi karácsonyi koncert ismétlésére, ez december 3-án, hétfőn lesz. Ez számunkra azt jelzi, hogy nem csalódtak bennünk.

− Augusztusban lesz a 12. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus. Mire számíthat a közönség?

− Ez mindig nagy izgalom számunkra. Nyíregyháza magyar városnévként a nagyvilágban nem igazán ismert, többnyire azért, mert senki sem tudja kimondani. Ilyenkor viszont a világ minden pontjáról jönnek hozzánk, a Fülöp-szigetektől Dél-Koreán, Kínán és Oroszországon át Hollandiáig. Nagyon sok gyönyörű hangverseny lesz Nyíregyházán, illetve az úgynevezett Megyenapon a környező településeken. Az idei abban több az előzőeknél, hogy lesz egy kétnapos Visegrádi Négyek találkozó, várhatóan az érintett országok nagyköveteinek jelenlétében. A főtéren tartunk egy folklórfesztivált, illetve a program legizgalmasabb része a verseny lesz, ugyanis akkor vannak a legjobb formában az énekkarok, mert mindenki győzni szeretne. A nemzetközi zsűri mindig nagyon el van bűvölve.

Az elmúlt negyven évben nagyon sok versenyen vettünk részt, megtapasztaltuk, mi a jó, mi a rossz, előbbit eltanultuk, az utóbbit elkerüljük. Nálunk az a fontos, hogy mindenki jól érezze magát, nem egymás ellen, hanem önmagukkal versenyeznek, s aki eléri a szükséges pontszámot, megkapja az adott diplomát. A legmagasabb pontszámért pedig a verseny nagydíját adjuk át.

Nagyon népszerű a mesterkurzus is, az idén már szinte kezelhetetlen létszámban jelentkeztek erre szerte a világból. Ennek az a titka, hogy a karvezetők a gyerekkórussal és a lánykarral tudnak gyakorolni, mindkettő rendkívül profi. Ez olyan, mintha valaki egy szuper Mercedesben tanulna vezetni.

− Az év második felében milyen fellépések várnak a kórusra?

− Most készültek videofelvételek mindhárom kórussal Szokolay Sándor életművéből, a gyermekkar Dél-Koreában vesz részt nemzetközi versenyen. Van egy saját kórusbérletünk, s ennek keretében a Muzsikás együttessel fogunk együtt énekelni, de fellépünk a Dohnányi Szimfonikus Zenekarral és más jelentős zenekarokkal is, például a Budapesti Fesztiválzenekarral együtt mutatkozunk be Párizsban, Hamburgban és New Yorkban, a Carnegie Hallban. A programunkat a honlapunkon lehet nyomon követni.