A kecskeméti járás értékei mutatkoztak be a megyei sorozatban

Kecskemét

A Kecskeméti járás gasztronómiai és kulturális értékeit ismerhették meg az érdeklődők a „Bács-Kiskun a mi megyénk” programsorozat keretében, amelyet a megyei önkormányzat uniós támogatással tavaly indított útjára.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat konzorciumi partnereivel közösen kezdeményezett megyei foglalkoztatási- és gazdaságfejlesztési együttműködést célzó projektet európai uniós támogatással. A 2,5 milliárd forintos vissza nem térítendő forrás segítségével 2021. június 30-ig képzési és foglalkoztatási programok valósulnak meg.

A megyei önkormányzat – a projekthez kapcsolódóan – tavaly óta szervezi a „Bács-Kiskun a mi megyénk” című rendezvénysorozatát, melynek keretében ezúttal a Kecskeméti járás mutatkozott be.  A programon, amelyet Rausch Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke nyitott meg, a járáshoz tartozó települések polgármesterei is részt vettek.

Az érdeklődők a települések értéktárba került értékeivel, illetve különféle mesterségekkel is megismerkedhettek. Fafaragó, fazekas és bőrműves mutatta be szakmája fortélyait. A látogatók képzeletben körbe barangolhatták a térség turisztikai célpontjait. A gasztronómiai termékek közül kézműves sajtokat, mézet, pálinkát, bort, mustot, péksüteményt, laskagomba-készítményeket, szörpöket, lekvárokat és gyümölcsöket lehetett kóstolni.
Amíg vendégek a Kecskeméti járás értékeiben, szépségeiben gyönyörködtek, a bográcsokban lecsó és gulyásleves készült, amit ebédre kínáltak az ügyes kezű szakácsok. A kisebbek mézeskalács-festéssel, kukoricamorzsolással, madáretető- és bőrkarkötő-készítéssel múlathatták az időt. A helvéciai Wéber Ede Általános Iskola gyermekei kiskunsági gyermektáncokat, a ballószögi Hagyományőrző Népdalkör pedig népdalokat adott elő.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat