A KASZÓ Zrt. páratlan értékeket gondoz

Kaszó


A részvénytársaság fontosnak tartja az erdők változatosságának megőrzését, a természeti értékek megóvását. Minden lehetőségét megragad a közjóléti, turisztikai, kulturális és oktatási tevékenységeinek fejlesztése érdekében. Galamb Gábortól, a KASZÓ Zrt. vezérigazgatójától kértünk interjút.

– Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbje a kaszói erdő, mely területet a KASZÓ Zrt. kezeli. A sokféle tevékenységet jelentő erdőgondozás hogyan fonódik össze a természeti értékek védelmével?

– Annak ellenére, hogy a KASZÓ Zrt. az egyik legkisebb erdőgazdaság, Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdejét kezelheti. Nem csupán mondani szoktuk, de úgy is gondoljuk, hogy a természeti értékek védelmében a hivatásos vadászoknak és erdészeknek mindig élen kell járniuk! Ez igaz valamennyi munkatársamra is. Nem is működhetnénk másként, hiszen az erdőterületeink döntő hányada Natura 2000-es oltalom alatt áll. 

   Az elmondottak maximális figyelembevételével végezzük erdőgazdálkodási tevékenységeinket az erdő telepítésétől, az erdőfelújítástól kezdve az ápolásokon és a nevelő vágásokon át egészen a fahasználatig. 

– Más erdőgazdaságokkal együttműködve tervezik és hajtják végre a fejlesztéseiket?

– Az állami erdőgazdaságok több hasonló, esetenként ugyanolyan tartalmú beruházás, illetve turisztikai attrakció létrehozását hajtottak végre területeiken, amelyek során megnyitották az állami erdőket a látogatók előtt. Az ilyen jellegű fejlesztések fő célcsoportja az utánunk következő nemzedék, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy a környezetért felelős életvitel mintáit bemutassuk a fiataloknak, s így reményeink szerint ők is így tesznek majd gyermekeikkel, vigyázva, óvva környezetüket, hogy még nagyon sokáig láthassunk réti sast, fekete gólyát vagy bőgő szarvasbikát.

– A környező somogyi vidéken sokaknak ad munkát az erdőgazdálkodás. Biztos munkalehetőséget tudnak nyújtani?

– A vidéki élet egyik meghatározó eleme a tartamos erdőgazdálkodás, amely nagyban hozzájárul a vidék megtartó erejének fokozásához. Nincs ez másként Társaságunknál sem. A fahasználati munkák során a véghasználatokban, a nevelővágásokban – szigorúan szem előtt tartva a természetvédelmi szempontokat – szinte egész éven át munkát tudunk adni. Az erdőművelő brigádok is hasonló időintervallumban tudnak dolgozni Somogy „zöld szívében”. Összességében elmondhatjuk, hogy a KASZÓ Zrt. a mintegy 90 fős dolgozói létszámával 200-220 család megélhetéséhez járul hozzá.

– Az erdőgazdálkodáson belül milyen feladatokat jelent a vadgazdálkodás? 

– A KASZÓ Zrt. éves forgalmából a vadgazdálkodási ágazat – szezontól függően –  9-11 százalékos részesedést jelent. A feladatokat tekintve széles spektrumot ölel fel a 24 ezer hektáros vadászterületen elvégzendő munkák szervezése, ellenőrzése. Éves szinten mintegy 2000 nagyvadat ejtünk a területen, aminek felét a vaddisznóteríték teszi ki. Az évről évre javuló minőségű gím- és dámbikaállományunk vadásztatása mellett egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a vaddisznó társasvadászatok iránt is.   

– A kaszópusztai vadászház és az üdülő milyen szolgáltatásokat tud nyújtani?

– Páratlan szépségű természeti környezetben helyezkedik el a vadászházunk Nagyatádtól 18, Nagykanizsától 28 kilométerre. Gyönyörű fekvésének, egyedülálló élővilágának és háborítatlan csendjének köszönhetően idelátogató vendégeinknek számtalan lehetőségük nyílik a teljes testi-lelki felüdülésre.

   A 80 férőhelyes üdülőkomplexum a színvonalas lakosztályoktól a hotelszobákig széles skálán elégíti ki a természetbarát turisták és a vadászvendégeink igényeit.

   Kültéri medencénk a vadászház mögött található, és szezonálisan tart nyitva. Az üdülőbe érkező szállóvendégek térítésmentesen használhatják, de térítési díj ellenében bárki igénybe veheti. A szauna és a szolárium vadászházunk alagsorában található, és egy időben 5-6 fő számára nyújt kikapcsolódást.

   Fedett sportcsarnokunk alkalmas terem-labdarúgásra, kézilabdázásra, rossz idő esetén teniszezésre. Kondicionáló termünk tartalmas kikapcsolást biztosít valamennyi sportolni vágyó kedves vendégünknek. Kültéri, rekortán borítású sportpályánkat, hasonlóan az előző lehetőségekhez, a szállóvendégeinken kívül betérő vendégeink is látogathatják.

   Nyílik lehetőség kerékpárbérlésre is. A kisvasúttól induló, kijelölt kerékpárútvonalaink különböző hosszúságúak (1,8 km, 7 km, 7,3 km és 16,4 km), így minden sportolni, kirándulni vágyó vendégünk megtalálja a neki leginkább megfelelő távot. Útvonaltérképet térítésmentesen biztosítunk vendégeink számára.

   Ige n kedvelt a kisvasutazás Baláta-tavi idegenvezetéssel és egyéb, változatos programokkal összefűzve. A küvölgyi halastónál 80 fős, fűthető pavilonunk késő őszig kínál alkalmat családi, illetőleg céges rendezvények szabadtéri lebonyolítására. Emellett konferenciateremmel, kisebb szekcióteremmel és oktatóteremmel is rendelkezünk.

   Túraajánlataink közül pedig megemlíthető a Kaszói Kirándulóközpont, a Dr. Marián Miklós sétány a Baláta-tó területén, a Kaszói Vadaspark, a Lombkorona tanösvény, az Öregerdő tanösvény, a Fafaj- és vadismereti tanösvény, az Erdőkerülő tanösvény és a küvölgyi halastó.

   A Kaszói Kirándulóközpont közelében található a KASZÓ Zrt. üzemeltetésében lévő Kaszói Erdei Állami Vasút kaszói megállója, továbbá egy hatalmas erdei játszótér, s innen indul az Öregerdő tanösvény, mely a Lombkorona tanösvényben ér véget, valamint a másik irányba indulva jutunk el az Ökocentrum és Erdei Iskola épületéhez, illetve a Vadasparkhoz.

Itt kapott helyet legújabb létesítményünk az „Erdei muzsika” zenepavilon, melynek színpadán ebben az évben a gyermekműsorok kaptak kiemelt szerepet.

– Több tanösvényt is említett. Ezek közül a Lombkoronában milyen különlegességeket láthatunk 9 méter magasságban járva? Hogyan képzeljük el a „láthatatlan lest”? 

– A Lombkorona tanösvény a település központjától 450 méterre könnyű, tízperces sétával érhető el. Az erdőrészlet kiválasztásánál a belterülethez való közelség mellett az is fontos szempontot jelentett, hogy abban a kaszói erdőtömb legjellemzőbb erdőtípusát tudjuk bemutatni az érdeklődőknek az aljnövényzettől a lombokig, hiszen a tanösvény a talajszinttől 9,5 méter magasan, mintegy 124 méter hosszan helyezkedik el.

   Az erdőrészlet felső lombkoronaszintjében található fő fafajok egyedeinek átlagkora 112 év, így biztosított, hogy a látogatók egy igazi „öregerdőben” ismerkedhessenek a természettel. Ugyanakkor a tanösvény alkalmas a madárvilág bemutatására is. 

   A felső szintben, a lombkorona közt vezetett, pilléreken álló hídszerkezeten lehet eljutni a lejáratig. A hidat hosszában több helyen „megtöri” egy-egy pihenő, illetve a létesítményt egy függőhídelem még izgalmasabbá teszi. Mind a fel-, illetve lejárókon, mind pedig a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatjuk be az erdő szintezettségét, annak növény- és állatvilágát gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A sétány egy speciális – 

tükörfóliával bevont – üveggel ellátott „láthatatlan lesbe” torkollik, ahonnét távcső segítségével lehet felfedezni az erdei tisztást, s itt akár vadlesre is lehetőség nyílik.

– A Kaszó Zrt. szakkezelésében lévő páratlan madár- és növényvilággal rendelkező Baláta-tó a helyiek szavazatai alapján Somogy megye hét csodájának egyike lett. Említene néhány ritkaságot az ott élő növények és madarak közül?

– A Baláta-tó rendkívüli élőhelyet biztosít számos ritka növény- és állatfajnak. A teljesség igénye nélkül itt van otthon a keresztes vipera fekete változata, a réti sas és a fekete gólya. A növények közül kétségkívül a sokszor tévesen „húsevő növénynek” nevezett Aldrovanda vesiculosa a legismertebb, amelyet Magyarországon csak a Baláta-tóban írtak le. Az aldrovanda valójában egy rovarfogó évelő növény, amely „vadászatkor” levelei összecsapásával apró vízi állatokat zsákmányol. Ezeken kívül az őslápban otthonra talált még a szíveslevelű hídőr és a tőzegeper is. Érdemes tehát ellátogatni hozzánk!