A kamara a megye gazdasági önkormányzata

Vas megye Kamara

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) kiemelt feladatának tartja a szakképzés és a munkaerőpiac összhangjának megteremtését, a munkaalapú társadalom erősítését. Kovács Vince kamarai elnökkel beszélgettünk.

‒ Munkatársaival ön hosszú esztendők óta a szolgáltató jellegű, vállalkozóbarát iparkamara kialakításán dolgozik. Hogyan foglalhatóak össze a VMKIK legfontosabb feladata? 

‒ A kamara célja, hogy minél hatékonyabb módon segítse a gazdasági élet szereplőinek működését, illetve minél eredményesebben érvényesítse az érdekeiket. Úgy is fogalmazhatok, hogy a kamara szerepe elsősorban nem az érdekképviselet, hanem az érdekérvényesítés. A legfontosabb célkitűzésünk, hogy a hazai gazdaság nyújtotta lehetőségekkel mindenekelőtt azok élhessenek, akik az értékteremtő munkában és az ehhez kapcsolódó közteherviselésben is tevőleges szerepet játszanak. Ugyanis a gazdaság teljesítőképességétől függ egyebek mellett az oktatás és az egészségügyi ellátás színvonala is. 

A határ közelsége miatt a rendszerváltást követően Vas megye szinte kínálta magát a befektetőknek. Sorra alakultak az úgynevezett tükörüzemek, ami azt jelenti, hogy az adott cég működtet telephelyet a határ mindkét oldalán.

Az elmúlt években a kormány és a kamara kapcsolata szorosabb lett, mint amilyen korábban volt. Immár az oktatás és a gazdaság több területén együttműködő partnerei vagyunk a kormánynak. A gazdaságpolitikai döntésekben megjelennek a kamarai vélemények, javaslatok.

‒ Barátságos környezet várja az önökhöz érkezőket. Kik, és milyen ügyekkel látogatják a kamarát?

‒ A már működő és a leendő vállalkozások egyaránt megfordulnak nálunk. Az utóbbiak információkért, az előbbiek a kamarai ügyintézések okán, melyek a szakhatósági véleményezésektől kezdve az exportengedélyek megadásáig sok mindent magukba foglalhatnak. 

‒ A vállalkozások forráshoz jutását a népszerű Széchenyi Kártya Program forgalmazásával segíti a kamara. 

‒ Ez a program az iparkamarák és a VOSZ együttműködésének az eredménye, ötletgazdája annak idején Demján Sándor volt.  A program lényege, hogy a vállalkozások olyan jellegű forráshoz jutását segíti, amely a napi működésükhöz szükséges forgótőkét és most már egyéb szükséges forrást is biztosít, méghozzá a lehető legolcsóbban. A Széchenyi Kártya Program 2002 óta működik, s jóvoltából közel 21 milliárd forintot használhatnak fel a Vas megyei vállalkozások.

‒ Továbbra is kiemelt feladata a kamarának a szakképzés felkarolása…

‒ A szakképzés felügyelete és szervezése a kamara közjogi feladata. Idehaza a gyerekek 20-25 százaléka indul el az általános iskola elvégzése után a szakképzés irányába. Ez az arány Németországban 60, Ausztriában 50 százalék. Szeretnénk meggyőzni a szülőket és a pedagógusokat arról, hogy egy jó szakma igenis felér egy diplomával. A jó szakembereket keresik, és a jó szakembereket meg is fizetik. A duális képzés egyébként hidat biztosít a fiataloknak a különböző képzési formák között. 

Vas megyében a szakképzés jónak mondható, s a kamarának ebben fontos a szerepe. A szakközépiskolákba, szakgimnáziumokba való jelentkezők száma idén meghaladta a hagyományos gimnáziumokba való jelentkezőkét. Én ezt jó iránynak gondolom.