A Hungarospa egész évben élményeket kínál

A közel százéves múltra visszatekintő hajdúszoboszlói fürdő napjainkban a vármegye, sőt hazánk leglátogatottabb ilyen jellegű létesítménye. A gyógyfürdőt, strandot, uszodát és élményfürdőt is magába foglaló Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. vezérigazgatójával, Czegle-Pinczés Enikővel beszélgettünk.

– A Hungarospa nemcsak hazánk, hanem Európa legnagyobb fürdőkomplexuma.  Az itteni gyógyvizet és a fürdőkezeléseket folyamatosan monitorozzák. Hozhatnak-e még meglepetést a kutatások arról, hogy milyen a gyógyhatása az itteni víznek?

– A hajdúszoboszlói termálvíz gyógyhatását számos orvosi kutatás igazolta már. 1998-ban gyógyfürdőnkben térd- és csípőízületi arthrosisos betegeket részesítettünk fürdőkúrában, s követéses módszerrel számszerűen kimutatható, hogy szignifikáns javulást értünk el náluk. Különböző betegségcsoportok esetén gyógyfürdőnk az ezredforduló után is folyamatosan végzett komoly kutatásokat. Az MRI vizsgálatokkal igazolt porckorongsérvben szenvedő betegeket súlyfürdővel kezeltük három héten keresztül, és a kezelés után a betegeknél jelentős javulást tapasztaltunk. Egy 2007–2008-ban végzett kutatásunk bebizonyította, hogy érelmeszesedésben szenvedőknél a gyógyfürdőkúra előnyösen befolyásolja a laboreredményeket, és megállapítottuk, hogy a fürdőkúra az érelmeszesedés megelőzésében komoly szerepet játszhat. Legutóbbi kutatásunknál a krónikus derékfájdalomban szenvedő betegek balneoterápiás kezelését követően megállapítottuk, hogy a hajdúszoboszlói gyógyvíznek bizonyíthatóan több hónapig tartó gyógyító hatása van.

   Jelenleg a Debreceni Egyetemmel közös valósítunk meg egy K+F projektet. A hajdúszoboszlói gyógyvizet besűrítjük egy speciális technológia segítségével, melynek következtében extrém magas, 30-35%-os sótartalmú gyógyvíz jön létre. Az így előállított gyógyvíz nagyobb hatékonysággal alkalmas egyes bőrbetegségekben, például psoriasisban, és arthrosisban szenvedő betegek terápiás kezelésére.

– Mit jelent a gyakorlatban, hogy családbarát a fürdő? Akár több generáció is élvezheti együtt a kikapcsolódási, gyógyulási lehetőségeket?

– A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. sikeresen pályázott 2020-ban a „Családbarát Hely” tanúsító védjegy bronz fokozatára. A minősítést az Emberi Erőforrások Minisztériuma adja ki azoknak a szolgáltatóknak, ahol kiemelt szerepet játszik a családközpontúság, és akik hitelesen igazolják családbarát működésüket.

   Fürdőkomplexumunkban valóban több generáció élvezheti egyszerre a szolgáltatásainkat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amíg a nagyszülők a gyógyfürdőben gyógyulnak, addig a szülők a kisebb gyerekekkel az Aqua-Palace élményfürdő gyerekbarát szolgáltatásait vehetik igénybe, a fiatalok pedig az Aquaparkban csúszdázhatnak, vagy éppen a Prémium Zónában lazíthatnak. A nap végén pedig a strandon közösen fürödhet, pihenhet a család. 

– Az idei év tervezésekor óvatos optimisták igyekeztek lenni, hiszen a 2022-es forgalmuk kiemelkedő volt. Hogyan zárták a mostani nyári szezont?

– Az idei nyár időjárása nem mindig kedvezett a szabadtéri fürdőzésnek, emiatt a strandvendégek száma némileg csökkent, ugyanakkor az Aqua-Palace fedett élményfürdőben 4%-os növekedést értünk el az előző évhez képest. Legjobban teljesítő üzletágaink a vendégforgalom tekintetében a szálláshelyeink voltak: a Hungarospa Thermal Hotelben 6%-os, a Thermal Campingben 8%-os növekedés mutatkozik éves szinten. Összességében eredményes évet zárt a Hungarospa.

– Milyen újításokkal várta a fürdő 2023-ban a vendégeit?

– Idén nyáron két újdonság is várta a vendégeket a strandon: egy exkluzív pihenőzóna került kialakítása a mediterrán tengerpart melletti területen baldachinos ágyakkal, valamint új női napozó létesült a gyógyfürdő strandra néző teraszán.

– Mit kell tenniük azért, hogy törzsvendéggé váljanak a látogatóik? Mitől lesz visszajáró egy fürdővendég?

– A legfontosabb marketingeszközünk a minőség. Azt gondolom, hogy a turizmusban minden az emberi kapcsolatokon múlik. A szolgáltatásaink színvonalát nagyon befolyásolja a munkatársaink vendégszeretete és elhivatottsága. Így nagymértékben ezen is múlik, hogy visszajáróvá válik-e egy fürdővendég.

– Júliusban a Hungarospa Hajdúszoboszló elnyerte az „Az év fürdője” címet már a második, egymást követő évben. Minek köszönhető ez a siker?

– A siker elsősorban vendégeink elégedettségének köszönhető, de szerepet játszik természetesen országos ismertségünknek, pozitív imázsunk, valamint hatalmas kapacitásaink is. Évről évre több mint kétmillió szolgáltatást értékesítünk.

– Hogyan tudják gazdaságosan üzemeltetni a fürdő létesítményeit a magas energiaárak idején?

– Az elszabaduló energiaárak miatt megugró költségek ellensúlyozására 2023-ban a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. számos olyan, az energiahatékonyság növelését célzó beruházást indított el, melyeknek célja nemcsak a jövedelmező gazdálkodás, hanem a hosszú távú fenntarthatóság megteremtése is. A tavasz folyamán háromszor 50 kW teljesítményű napelemparkot telepítettünk kúttelepeink villamosenergia-felhasználásának csökkentésére.

   A további energiahatékonyságot növelő beruházási terveink között szerepel egy közel 800 kW teljesítményű napelempark létesítése. Emellett a gyógyvízkincsünk minél hatékonyabb felhasználását célozza egy 1000 m3-es hűtött víztározó építése, valamint a víztározóink vízszintszabályozó- és a kútjaink monitoring rendszerének kiépítése.

– Ön, sőt már a szülei is tősgyökeres hajdúszoboszlóiak. Mit gondol, mivel lehetne még színesebb a város élete?

– Bár a fürdő vezetőjeként nem feltétlenül kellene ezt hirdetnem, de én mindig azt mondom, hogy Hajdúszoboszló sokkal több, mint a fürdő. Ez a város teljes szellemiségében arra épül, hogy az ide érkező vendégek igazán jól érezzék magukat nálunk. Természetesen a Hungarospánál is erre koncentrálunk, hiszen legfőbb célkitűzésünk, hogy a család apraja-nagyja megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódást, pihenést és gyógyulást. De az egész napos strandolás után számtalan más élmény is várja a vendégeket. Legyen szó vendéglátásról vagy kiváló szálláshelyekről, vagy akár élményt adó kulturális programokról. Az elmúlt években ezen a területen is nagyon lépett előre a város, idén például óriási sikere volt a Szoboszlói Nyár programsorozatunknak. És mindenképpen meg kell említenem a tavaly megújult Mátyás király sétányt, amely immáron méltó környezetben és számos élményponttal várja a vendégeket.