A Hévízi-tó

Hévíz

Európa legnagyobb természetes gyógytavának a vize elsősorbana reumás és mozgásszervi panaszokban szenvedőknek nyújt gyógyulási lehetőséget.

A nyitott tófürdőhöz a Festetics Fürdőház és a Szent András Reumakórház szolgáltatásai kapcsolódnak, s közvetlenül a tó mellett található a Hotel Spa Hévíz. A tó egész évben várja a gyógyulni és pihenni vágyókat. A víz hőmérséklete télen 22, nyáron 32-38 Celsius fokos.

A Hévízi-tóra az 1770-es években építették az első fürdőházat, míg a mai gyógyterápia alapjait a millenniumot követően, az 1900-as évek elején fejlesztették ki a szakorvosok.

A tó szimbólumaként ismert vörös tavirózsát az 1800-as évek végén telepítették a tóba. (A hévízi tavirózsa védett növény, ne szedjük le a virágait és leveleit!) A tavat borító páraréteg nem csupán egyedülálló látvány, de a tavat is védi a lehűléstől, valamint a levegőben szálló portól. De ugyancsak védelmet nyújt a tavat körbeölelő közel 34 hektáros erdő, amely a tóval együttkülönleges mikroklímát alkot. Télen fantasztikus élményt jelent úszkálni a tóban a tavirózsák között.

A messze földön híres hévízi gyógykúra a tóban való fürdésre épül, melyet azonban számos egyéb kezeléssel is kiegészítenek a szakemberek. A súlyfürdő-kezelés például speciális hévízi találmány, amelyet gerincbetegek számára dolgoztak ki. A gyógytorna, a gyógymasszázs, a súlyfürdő, az iszappakolás és a különböző fizikoterápiás kezelések együtt biztosítják az akár hónapokig tartó tünetmentességet.