„A hagyomány kötelez!”

Búzakalász

1960–2020

Elődeink nagy vállalása az Árpád Szövetkezet, a mi mai vállalkozásunk, az Árpád-Agrár Zrt. a Dél-Alföld szívében, Csongrád megyében, Szentesen található. Ezen az Isten áldotta helyen olyan különleges adottságokkal rendelkezünk, ami évszázadok óta lehetővé teszi sok ezer család megélhetését. Különleges értékeink között tarthatjuk számon a napfényes órák mennyiségét, a folyóvizeink elérhetőségét, termőtalajunkat, és a lábunk alatt lévő termálvizet. Természeti kincseink mellett nem megemlíteni, hanem kiemelni szeretnénk azt a szakmai hátteret és tudást, amit az 1875-ben Szegvárra és Szentesre települt bolgárkertészek hoztak magukkal.

Az Árpád-Agrár Zrt. munkatársaival kötelességünknek tartjuk, hogy felelősen bánjunk értékeinkkel, mert valljuk, hogy a nemzeti és helyi adottságainkra épülő, rendszerbe foglalt gazdaságfejlesztés lehet az az út, amely megtarthat és előrevihet.

Az elmúlt harminc év rendkívüli eredményének tartom, hogy minden ágazatban sikerült megtalálni és felépíteni azt a szakmai csapatot, amelynek tagjai a saját szakterületükön a lehető legjobban koordinálják a napi és a hosszú távú feladatokat. Azok az üvegházi beruházások, amelyek eredményeként a mi kertészetünk 50%-a technikailag is megújult, legalább további harminc évre mintegy 300 embernek biztosítanak stabil munkahelyet. Tervezünk egy 4 hektáros paprikatermesztő üvegházat építeni, amelyre a jelenleg meghirdetett kertészeti pályázaton fogunk indulni.

A szántóföldi növénytermesztésben, a tejtermelő szarvasmarha-ágazatban és a takarmánygyártásban is olyan alapokat építettünk, amelyek tovább segítik az itteni emberek megélhetését. Szintén erős motiváció az a felelősség, hogy a palánta-előállítással hozzájárulunk több mint ezer kisebb-nagyobb kertészeti vállalkozás sikeréhez.

Az elmúlt évszázadok tapasztalatából azt gondolhatjuk, hogy a változások ‒ legyenek akár jó, akár rossz irányúak ‒ nagy valószínűséggel nem lassulni, hanem gyorsulni fognak. Szeretném azt remélni, hogy a bennünket követő generációk legalább olyan bölcsek és megfontoltak lesznek majd, mint elődeink voltak, mert az Árpádban ma olyan alapok vannak, amelyeket lehet és érdemes tovább építeni.

Mi, akik Szentesen élünk, minden évben azt reméljük, hogy előző évi munkánkkal már túljutottunk a nehezén. Mindaz, amit az elmúlt 60 évben elértünk, az ebben a közösségben munkát vállaló tulajdonosok és alkalmazottak szakismeretének, tehetségének eredménye. Köszönet érte.

Dr. Csikai Miklós 

elnök-vezérigazgató