A gyömrői Teleki-kastély

Gyömrő

Honlapunkon most bemutatunk egyet a Pest Megyei Értéktárba felvett épületek közül. Kirándulásunk helyszíne a gyömrői Teleki-kastély.

 

Erdély és Magyarország gazdag arisztokrata famíliái közül a Teleki család tagjai a legkülönbözőbb rangokat és címeket viselték az évszázadok során, s ami külön érdekesség, a politikai pályára lépők mellett szép számban találhatóak közöttük írók, költők és tudósok. Ki ne hallott volna Teleki Domokos nyelvművelőről és ásványgyűjtőről, Teleki Ferenc költőről, Teleki Blankáról, a magyar nőnevelés úttörőjéről, Teleki Sámuel Afrika-kutatóról vagy éppen a jeles földrajztudósról, Teleki Pálról, a tragikus sorsú miniszterelnökről?

A Teleki család 1732-ben vásárol birtokot Gyömrőn, s ettől kezdve az addig csöndes falu „vendégforgalma” alaposan fellendül. Mások mellett megfordult Gyömrőn Csokonai Vitéz Mihály, Kazinczy Ferenc, Vörösmarty Mihály, Táncsics, sőt Kossuth Lajos is. Közülük többen nem csupán átutazó vendégek voltak, hanem hosszabb-rövidebb ideig Gyömrőn is éltek.

Maga a kastély 1770 táján épülhetett, amelyet aztán gróf Teleki Sámuel megrendelésére, nagy valószínűséggel Hild József tervei alapján 1847 környékén klasszicista stílusban átépítenek. A kastély homlokzata tengelyes rizalitokkal tagolt, a középső homlokzatrészt pedig négy oszlop hordozza, ion oszlopfő-díszítéssel. Az oldalszárnyak négytengelyesek, a zárópárkány hármas tagolású. Az emeletek keretezetlen ablakai alatt kettős övpárkány választja el a földszintet az emelettől. Oldalhomlokzatain az északkeleti udvari homlokzat hasonló a főhomlokzathoz; három középső tengelye előtt oszlopcsarnok, két oldalán kocsifeljáróval. Az épületet nyeregtető fedi. A 19. század közepén több mint negyven kisebb-nagyobb szoba, illetve terem tagolta a kastély belső tereit. Az épületet egy 40 holdas park ölelte körül, melynek arborétuma messze földön híres volt.

Az 1848−49-es forradalom és szabadságharc leverése után Teleki László – aki korábban Kossuth párizsi nagykövete – sokéves emigráció után 1861 januárjában lel, sajnos már csupán igen rövid ideig otthonra Gyömrőn. (Ő egyébként a Kegyenc című dráma szerzője, amelyet napjainkban már Illyés Gyula átiratában játszanak a színházak.)

A kastély utolsó arisztokrata lakója gróf Teleki Tibor koronaőr, akinek felesége, Alice grófnő Széchenyi István unokája, és nem mellesleg Magyarország első női teniszbajnoka!

A kastély berendezését a 19. század közepétől a biedermeier stílus jellemezte, a falakon függő festményeknek és a műkincseknek csupán egy töredékét őrzik múzeumok, a bútoroknak pedig 1945 után lába kelt.

A Teleki-kastély épületében napjainkban általános iskola, speciális szakiskola, valamint egy gyermekotthon lakásai találhatóak.

  1. B.