A csipke városában ülésezett a Bács megyei közgyűlés

Bács-Kiskun megye közgyűlés

Újabb tizennyolc értékkel gazdagodott a Bács-Kiskun Megyei Értéktár. Az értékmentő munka mellett a megye jövőjéről is tárgyalt Kiskunhalason tartott ülésén a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés testülete. 

Kiskunhalas városa adott otthont a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésének, ahol Rideg László elnök elmondta, hogy a rendelkezésre álló források hatékony felhasználása, valamint a települési önkormányzatok projektjeinek sikeres végrehajtása érdekében szervezetfejlesztésbe kezdtek a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft.-nél. Beszámolt arról is, hogy a testvérmegyei kapcsolatok építése érdekében a Hargita Megyei Tanáccsal közös pályázatot nyújtottak be a Europe for Citizens felhívására. A projekt célja a kulturális, természeti és épített örökség megóvása és megismertetése, az értékekre alapuló fejlesztések előmozdítása, valamint a jó gyakorlatok bemutatása.

A megyei önkormányzat folytatta az értékmentő munkát. A Megyei Értéktár Bizottság több mint 70 javaslatot tárgyalt, és újabb 18 értéket vett fel a megyei értéktárba. A Bács-Kiskun megyei polgármesterek találkozóján a megyei értéktárba került értékekből kiállítást szerveztek. A Bács-Kiskun megyei polgármesterek nagy hagyományokkal rendelkező szakmai fórumát ezúttal Tiszakécskén szervezték meg. A kétnapos rendezvényen mintegy száz település képviselte magát. Az előadások a területfejlesztés, a vidékfejlesztés és a foglalkoztatás köré csoportosultak. Az önkormányzati együttműködési lehetőségeket jó gyakorlatokkal mutatták be.

A közgyűlés elfogadta a 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót. Az évet a stabilitás jellemezte. A központi költségvetésből kapott 279 millió forintos támogatás mellett a felhasználható egyéb forrásokat jelentősen bővíteni tudták a különböző pályázatokon elnyert támogatásokkal. A képviselő-testület hosszú távú fejlesztési elképzeléseit a gazdasági programban rögzítette. A grémium elfogadta a megye Integrált Területi Programját (ITP), mely a megyei területfejlesztési program és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) közötti összhangot teremti meg. Ez a dokumentum tartalmazza a megyei önkormányzat kompetenciájába tartozó források felhasználásának területeit és nagyságát.