A cseszneki vár

cseszneki-vár

Nem tudom, hogy kedves Kincskereső barátaim emlékeznek-e a 2009-ben útjára indított Hétpecsétes Vártúrák elnevezésű pecsétgyűjtő túrajátékra. Annak idején jómagam is, mint a történelem iránt érdeklődő reálszakos tanárember, no meg szenvedélyes vidékjáró, elkezdtem gyűjtögetni a játékban szereplő várak pecsétjeit.

Ám egy váratlanul jött, ám annál tovább elhúzódó, makacs ízületi betegség nemet parancsolt pannonföldi kalandozásaimnak, a túrajáték pediglen időközben véget ért. Hál’ isten, az idei esztendő elejére térdízületeim ismét a szolgálatomba álltak, így elhárult az akadálya annak, hogy hiányzó pecsétjeimet – ha most már csupán jelképesen is, de – megszerezzem.

A múlt hét végén emlékezetes és élményekben sem szűkölködő látogatást tettem a cseszneki lovagvárban. Erről szeretnék beszámolni Kincskereső barátaimnak.

Csesznek nagy valószínűséggel a szláv csesztnik (tiszt) szóból kapta a nevét, ami arra utal, hogy királyi „tisztek”, azaz előkelőségek lakhattak valamikor a környéken. Ami viszont szinte bizonyos: a lovagvárat a tatárjárás után Rédei Jakab királyi kardhordozó építtette az 1260-as években. Más források szerint a várépítő kardhordozót hívták Cseszneki Jakabnak. Mindenesetre oklevélben 1281-ben említik először Csesznek várát. Az 1300-as évek elején a Csákok birtokolják, majd száz esztendő múltán királyi várrá lesz. De engedelmükkel nem folytatom tovább a vár történetét, helyette figyelmükbe ajánlom Gerő László vártörténész kitűnő forrásmunkáit.

Ami viszont részemről feltétlenül elmondandó, az a cseszneki vár lenyűgöző és robusztus szépsége! Az utazó szeme elé hirtelen szökken a mintegy 350 méter magas sziklaszirt, csúcsán a még romjaiban is fenséges látványt nyújtó lovagvárral. Ha tiltakozó térdekkel is, de bizony fölkapaszkodtam a hajdani várkapun át az ódon falak közé. Mi tagadás, magával ragadott engem a hely szellemisége, ha csupán egy fertályórára is, de visszaröpített a legendás középkori Magyarországra, régi dicsőségünk évszázadaiba.

És a várfalról elém táruló panoráma? Nos, ahhoz nehezen találnék szavakat. Aki pannon kincseink keresésére indul, ne mulassza el jegyzetfüzetébe írni: cseszneki lovagvár.

 

Tisztelettel:

Dr. Kovács András, Győr

fotó: geolocation.ws