A ceglédi kézművesek játszóháza „Év Műhelye” díjat kapott

Cegléd

 

A Ceglédi Alkotók Egyesületének (CAE) kézművesei 11. alkalommal vettek részt a Mesterségek Ünnepén. A Kárpát-medence kézműveseinek seregszemléje idén ünnepelte harmincadik születésnapját. A jubileumi eseményen a ceglédi kézművesek játszóháza kapta az „Év Műhelye” díjat.

A budai Várban rendezett XXX. Mesterségek Ünnepén se szeri, se száma nem volt a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkező kézműves mestereknek. A műhelyekben a látogatók szeme láttára elevenedett meg a kovács-, kékfestő-, fazekas- vagy éppen a szövőműhelyek utánozhatatlan hangulata. E lenyűgöző forgatagban közel 100 játékműhely biztosította a felhőtlen szórakozást a gyerekeknek, lévén a jubileumi ünnep fókuszában idén a játék állt – számolt be az eseményről Détári-Lukács Ágnes, az egyesület alelnöke. – Tudni kell, hogy az 50 tagszervezet közül mi vagyunk a „legtarkábbak”, hiszen nem népi kézműves, hanem összművészeti egyesület vagyunk, amelyet éppen ezért külön szavazás útján fogadott tagjai közé a Népművészeti Egyesület Szövetsége (NESZ).

Minden év novemberében a NESZ küldöttgyűlése határozza meg a következő ünnep témáját, s ekkortól mindenki elkezd ötletelni a jövő évi megjelenésén. Az egyesületek között mindig van egy egészséges rivalizálás, ugyanis minden esztendőben átadják az Év Ifjú Mestere, az Év Mestere és az Év Műhelye díjat, melyek óriási erkölcsi elismerést jelentenek.

A Ceglédi Alkotók Egyesület idén szövőműhelyt „épített”, a fókuszban egy szövőszékkel, mely körül pedig ennek a technikának az eszközei, alapanyagai, kész tárgyai kaptak helyet. A műhely pedig attól műhely, hogy bemutatják a munkafolyamatot is. Ezt a feladatot idén a szakma három képviselője, Bencze Margit, Bencze Ilona és Jancsovics Imréné népi iparművész szövők látták el. A kétóránként esedékes szakmai bemutatókhoz játszóház is társult. A CAE kézművesei, akik méltán érdemelték ki az elismerést: Bencze Margit és Bencze Márton gyapjúfeldolgozó, Botlik Mária szalmafonó népi iparművész, Détári-Lukács Ágnes gyöngyfűző, Göncző Istvánné csipkeverő, Gulicska Ágnes fazekas, Győző Eszter tűzzománc ékszerkészítő, Jancsovics Imréné szövő népi iparművész, Marton László lószőr ékszerkészítő népi iparművész és Szabó Péterné csipkeverő.

fotó: Kozma Attiláné