A bűvös patkó ősbemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház

Jókai színház

Gyönyörű mese nagyszerű üzenettel és jópofa szerepekkel – így jellemezte Seregi Zoltán igazgató A bűvös patkót, az évad első gyermekdarabját. A mesejátékot Hedry Mária írta, az előadást Juhász Róza rendezi. A Békéscsabai Jókai Színház ősbemutatójára október 13-ától várják az óvodásokat és az általános iskola első négy osztályának tanulóit.

Hendry Mária A bűvös patkó című mesejátéka lesz a Békéscsabai Jókai Színház első, gyerekeknek szóló darabja a 2017/2018-as évadban. Seregi Zoltán teátrumigazgató a darab olvasópróbája előtt elmondta: ősbemutatóra készülnek, a mesét még sehol sem játszották.

– Az első olvasásra beleszerettem, gyönyörű darab, nagyszerű üzenettel – fogalmazott.     

A szerző, Hendry Mária elárulta, a napjainkban tapasztalható kétpólusú világ veszélyeit, ellentmondásait próbálta a gyerekek nyelvére lefordítani, és azt hangsúlyozni, hogy a természet, a művészet, a szépség megvédi az embereket az egyre erősödő negatív hatásoktól.   

A mesét Juhász Róza állítja színpadra, aki az előző évad egyik legsikeresebb darabját, Örkény Macskajátékát is rendezte a viharsarki teátrumban. A rendező elmondta, mivel a darab kortárs, mindent szeretne a jelenben hagyni, a zenék kortárs szerzők instrumentális művei lesznek, a jelmezek is napjaink „trendi” világát tükrözik vissza.     

Hangsúlyozta, hogy szeretné az állatok valódi karakterét, jellegzetességeit, mozgásvilágát megjeleníteni a színpadon, mert ez adja meg a szereplők egymás közti viszonyának az alapját. A koreográfiát lánya, a Budapest Kortárstánc Főiskolát végzett Oberfrank Réka készíti, ő segített a zenék kiválasztásában is – tette hozzá.

Libor Katalin díszlet- és jelmeztervező arról tájékoztatott, hogy a díszlet központi eleme a hatalmas Világfa lesz, amelyet különbözőképp világítanak meg, és különböző fénytrükkökkel adják vissza a mesében lévő varázslatokat.

A főbb szerepekben Szabó Lajos, Gábor Anita, Gulyás Attila, Tomanek Gábor, Hodu József, Csomós Lajos és Nagy Erika látható. A darab bemutatója október 13-án lesz.     

A Békéscsabai Jókai Színház szeptemberben két premierrel nyitja az évadot, 8-án Tamási Áron Ősvigasztalás című művét, 15-én pedig Maurice Hennequin és Pierre Veber Törvénytelen randevú című komédiáját mutatják be.

Fotó: Jókai Színház