A Beurer-Hungaria Kft. bővíti Veszprémben lévő telephelyét

Beurer

Komoly fejlesztésre készül a Beurer-Hungaria Kft., rövidesen új gyártó- és raktárcsarnokokat épít veszprémi telephelyén. A termékeivel az egészséget és a jó közérzetet szolgáló, német tulajdonban lévő cég a beruházással szélesíti portfólióját, és létszámnövelésre készül – tájékoztatott a magyarországi leányvállalat ügyvezető igazgatója, Soós Csaba.

‒ Százéves a Beurer – értesülhetett az évfordulóról a múlt évben a közvélemény. Honnan indult, és hol tart most a cég?

‒ A cég története 1919-ig nyúlik vissza. Az első elektromos melegítő párnát Käthe Beurer férjével, Eugen Beurerrel egy varrógépen készítette el. A melegítő palackot kiváltó innovatív ötlet alapozta meg a ma már ezer főt alkalmazó családi vállalkozásukat. A vállalat ma is a Beurer család tulajdona, napjainkban a negyedik generáció áll a cég élén. A Beurer GmbH pénzügyileg független, német tulajdonú cég, amelynek a székhelye ma is Ulm városában található. Ötszázféle, az egészséget és a jó közérzetet szolgáló terméket állítanak elő a gyárak. Az ügyvezetés, az értékesítés, a termékfejlesztés és a menedzselés Ulmban történik, itt 300, világszerte ezer alkalmazottat foglalkoztat a vállalatcsoport, amely érdekelt a Távol-Keleten is.

‒ Mikor jött létre a német anyacég magyarországi leányvállalata? 

‒ 1992-ben kezdődött a munka a veszprémi leányvállalatnál. Az első évben a cégnek hat alkalmazottja volt, akik bérelt telephelyen készítették a melegítő párnákat, évente mintegy negyvenezer darabot. Ma már természetesen a létszám jelentősebb, és a termékportfólió is gazdagabb. A főprofil a „háztartási villamos készülékek gyártása”, ami különféle melegítő párnák, ágymelegítők, lábmelegítők, melegítő takarók előállítását jelenti. 2015 óta infralámpákat is készítünk. Az alkalmazotti létszámunk 250-350 fő között mozog, szezontól függően. Szakképzett varrónőket, betanított munkásokat alkalmazunk, illetve kollégáink egy része a minőségüggyel, karbantartással, raktározással, logisztikával foglalkozik.

‒ Úgy tűnik, a bérelt üzemcsarnok is már a múlté…

‒ Valóban. A mostani telephely első épülete 1994-ben készült el, azóta több lépcsőben bővítettük a területet. Ez most közel 42 ezer négyzetméter, illetve elkészült az irodaház, raktárak, különböző gyártócsarnokok épültek. Ezeknek összesen több mint hétezer négyzetméter az alapterületük.

‒ Befolyásolta-e a gyártást, a munkát a vírushelyzet?

‒ A veszprémi iparterület, ahol most vagyunk, körülbelül hétezer embernek ad munkát. A nagyobb cégek az autóiparban érdekeltek. Ők sokkal jobban megsínylették ezt az időszakot. A mi termékeinknél is érezhető volt a vásárlóerő csökkenése, de nem olyan jelentős mértékben. A veszélyhelyzet a mindennapi életünket is érintette, mert például az új munkatársak felvétele az első körben nem személyesen, hanem videobeszélgetések útján történt.

A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy felveszik a portfólióba az orvosi maszkot, illetve a személyi védelmet nyújtó FFP-típusú maszkot is. Hamarosan megérkeznek a gépek a veszprémi gyárba, ahol – ha megkapjuk rá az engedélyt – ősztől kezdjük a gyártást. Erre már nincs elég kapacitásunk, ezért egy csarnokot kell bérelnünk. Szerencsére sikerült olyat találnunk, ami szinte telekszomszéd, így saját logisztikával tudjuk kiszolgálni. Közben megszületett a döntés arról is, hogy bővítjük a telephelyet.

‒ Milyen létesítményekkel egészül ki a jelenlegi gyártóbázis?

‒ A legutóbb vásárolt területre egy kétszintes, szintenként 1500 négyzetméter alapterületű csarnokot építünk, illetve egy 1250 négyzetméteres magasraktár is készül majd. A hozzávetőleg egymilliárd forint értékű beruházásra HIPA-pályázaton 800 ezer eurót nyertünk. Ilyen támogatásban az részesül, aki vállalja, hogy a beruházás megvalósításával megtartja a dolgozói létszámot. Az új gyártócsarnokot szeretnénk jövő tavasszal, nyár elején használatba venni. 

‒ A gyártókapacitás növelésével tovább bővül-e a mostani termékpaletta?

– A tervünk az, hogy bővítjük az orvostechnikai eszközök gyártását. A főprofil ma is a fűtött textília, amiből évente 2,5 millió darabot gyártunk. Az infralámpák besorolása „orvostechnikai eszköz”, ezért megszereztük az ISO 13485 minősítést. Ezt az irányt szeretnénk erősíteni. Felvettünk tavaly egy projektmérnök kollégát, akinek az a feladata, hogy a termékek gyártását bővítsük, illetve hozzunk ide azok közül, amelyek szerepelnek a Beurer palettáján. Ilyen lehet az infralámpa-gyártósor bővítése, a vérnyomásmérő, vagy a vírusjárvány miatt előtérbe kerülő érintésmentes lázmérő. A már meglévő termékeink piaca elsősorban Nyugat-Európa. Abban bízunk, hogy termékeink iránt nem csökken a vásárlóerő. Mivel ezek mellé még új termékeket hozunk be, reméljük, hogy sikerül megvalósítanunk a tervezett létszámemelést. Fontos megemlítenem, hogy a Beurer német anyacégének alapítványa 2015 óta támogat hátrányos helyzetű gyerekeket és családokat a világ minden táján. A társadalmi felelősségvállalásban idehaza mi is kivesszük a részünket.