A bátaszéki molyhos tölgy az élmezőnyben az Európai Év Fája versenyen

Bátaszék

Magyar fa is bekerült idén az Európai Év Fája döntősei közé, sőt a bátaszéki mohos tölgy a szavazás jelenlegi állása szerint 42 ezer vokssal magasan vezet a versenyben. Február végéig várják a szavazatokat. A voksolással együtt adományozni is lehet.

 

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyet becsülni és óvni kell. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és a kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: találkozási pontot kínálnak, történetek kapcsolódnak hozzájuk. Magyarországot a bátaszéki molyhos tölgy képviseli, amely 2015 novemberében 6424 szavazattal lett a hazai Év Fája verseny győztese.

A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán-kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és a kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az 1956-os Dunai árvíz idején is ide menekültek.

A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését. A fa korát 300-400 évre becsülik.

Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik. A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA) szervezi, ami az Ökotársból és öt további közép-európai országban működő testvéralapítványaiból áll. A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Varga-Erdőmester Kft., a Szabad Föld, a Kenderkóc webáruház, az Ecolounge és a Civil Rádió. A versenyt az Európai Unió támogatja.

− Egyaránt fontos számunkra a verseny természetvédelmi és társadalmi hatása. Szeretnénk minél több embert arra serkenteni, hogy hozzájáruljon az európai fák védelméhez, ezért idén a versenyhez kapcsolódóan adománygyűjtésbe is kezdünk. Támogatásával mindenki egy-egy fát ölel meg jelképesen – fogalmazott Michal Vesely, az EPA ügyvezető igazgatója. Az összegyűlt adományok a verseny győztesét illetik majd.

A szavazatokat február 29-ig lehet leadni a www.treeoftheyear.org weboldalon. Idén tizenöt fa és a hozzájuk kapcsolódó történetek vesznek részt a küzdelemben, ahol Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia és Wales is képviselteti magát. A verseny eredményét április 20-án jelentik be a brüsszeli Európai Parlamentben megrendezett díjátadón.