A bátaszéki molyhos tölgy lett az év európai fája

Bátaszék

A Szent Orbán-kápolna melletti molyhos tölgy, Bátaszék legöregebb fája lett a 2016-os év fája Európában. A februárban meghirdetett versenyen a legtöbb, összesen 72 653 szavazatot a bátaszéki fa kapta. 

A címért 15 ország egy-egy fája versengett egymással, mindannyian az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, s egyúttal hangsúlyozták a természeti örökség és a helyi közösségek összefogásának fontosságát – olvasható a szervező Environmental Partnership Association közleményében.

Február elseje óta lehetett szavazni. Az utolsó hét előtt komoly volt a bátaszéki molyhos tölgy előnye, de titkosították a voksok állását. Így, amikor a polgármester által vezetett bátaszéki küldöttség Brüsszelbe, a díjátadóra érkezett, még nem tudták, hogy megnyerték a versenyt. Dr. Bozsolik Róbert polgármester a Tolnai Népújságnak mondta el, hogy a közösségépítésben nagy szerepe volt az öreg fának, hiszen nemcsak a város, de egész Magyarország megmozdult, az elszármazottak, azok családtagjai, sőt a külföldi testvértelepüléseken élők is a molyhos tölgyre szavaztak. Az öreg fa több száz éve él közöttünk, ezáltal megvannak a képességei ahhoz, hogy láthatatlan hidakat építsen a tér és az idő távolságai közé, amivel embereket és nemzedékeket köt össze, mondta a polgármester. A Bátaszékről elszármazó németek a molyhos tölgy első helyezését a saját sikerüknek is tekinthetik, hiszen ezt a vén fát az elődeik gondozták, törzsét borral öntözték évszázadokon át, s ők építették a mögötte álló Szent Orbán-kápolnát is – írta a lap.

Az év európai fája díjat idén május 25-én, Orbán napján ünneplik meg Bátaszéken, amikor egy molyhostölgy-csemetét ültetnek az öreg tölgy mellé, jelezve az utókornak, hogy van folytatása a hagyományoknak.

Fotó: Elblinger Ferenc / elbiferrum.blogspot.hu