A balatoni hajózás óriási élmény

Balatoni hajózás

Közép-Európa legnagyobb taván hajózni minden korosztály számára emlékezetes órákat jelent. Kollár Józsefet, a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) vezérigazgatóját kérdeztük.

− Hogyan ítéli meg a turizmus, s ezen belül a balatoni hajózás jelenlegi helyzetét?

−  A balatoni fejlesztési csomagban a BAHART részére nevesített állami források lehetővé teszik a hajópark, valamint a közforgalmú kikötők jelentős mértékű megújulását. Mindez segít abban, hogy a Társaság a jövőben még magasabb színvonalú közlekedési és turisztikai szolgáltatásokkal várja az idelátogatókat. Idén folytattuk, illetve befejeztük az alsóörsi és a fonyódi vitorláskikötő bővítését. Emellett fejlesztjük a kikötői biztonságtechnikai eszközparkunkat is.  A projektek célkeresztjében az utas- és üzembiztonság, valamint a szolgáltatási színvonal javítása áll. A BAHART a beruházási terve alapján a 2016−2017-es években összesen mintegy 1,5 milliárd forint saját forrást fordít ezekre a beruházásokra. A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly adta át a forgalomnak a Siófok katamaránt, valamint idén húsvétkor a Nemzeti Regatta motorost, s jelenleg is zajlik a Kossuth komp felújítása. Mindezek mellett a Társaság jelentős erőforrásokat fordít az informatikai háttér és a biztonságtechnika fejlesztésére, s folyamatban van az új vállalatirányítási rendszerünk bevezetése is.  

− Számíthatunk-e valami különlegességre az idei nyáron?

− Számos újítást vezettünk be az utastájékoztatás terén, ezek közül mindenképpen említésre méltó a BAHART megújult honlapja, s ugyanígy a közforgalmú kikötőkben és a hajózás közben is elérhető, adatforgalmi korlátozásokat nem tartalmazó ingyenes wifi-szolgáltatás biztosítása. A főszezonban a gyerekek számára is tartogatunk meglepetést, a Playmobil gyerekjegy megvásárlásakor a hajózási élmény mellett egy ajándékfigurát is kapnak valamennyien. Tovább színesítjük programhajó-kínálatunkat, idén is lesz operett-, borkóstolós és bulihajó, a legkisebbeket pedig várja a varázshajó és a Minimax Gyerekhajó.