Kincses Baranya tovább gyarapítja az értékeit

Kincses Baranya


Szigetvár, Siklós, Pécs, Mohács, Máriagyűd, az Ormánság, a Mecsek lankái, a vadregényes Dráva – megannyi felfedezésre váró település és vidék. Madaras Zoltánnal, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökével az önkormányzat legfontosabb céljairól és az egyre bővülő turisztikai lehetőségekről beszélgettünk.

− A megyei önkormányzat célkitűzése a minél élhetőbb Baranya megteremtése, élénkülő gazdasággal, egyre bővülő lehetőségekkel. E célok megvalósítását milyen pályázati lehetőségek segítik?

− Közel 130 olyan TOP-os pályázat fut Baranyában, amelyben a megyei önkormányzat projektmenedzseri, illetve koordinátori szerepkört vállalt, de előfordul az is, hogy külső tanácsadóként veszünk részt a programokban. Célunk természetesen az, hogy a megyében minél több pályázat legyen sikeres. Az egyes települések maguk dönthették el, hogy a támogatási forrásokból környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztéseket, középületek energetikai korszerűsítését, a szociális alapszolgáltatások bővítését, közlekedésfejlesztést finanszíroznak-e. Persze a lehetőségeket még hosszan sorolhatnám.  

− Milyen fejlesztési projektek zajlanak ebben az évben, s indulnak-e újabbak a közeli jövőben?

− A jó néhány, már befejezett beruházás mellett a jelenleg is zajló vagy éppen hamarosan induló fejlesztések közül kiemelhető Pellérd keleti iparterületének alapinfrastruktúra-fejlesztése, új üzemcsarnok és portaépület építése, útépítés a bólyi ipari parkhoz, a Pécsi-tó zsilipjének felújítása, kerékpárút építése Birjánban, valamint Komló és Sikonda között, bölcsődeépítés és óvodabővítés Harkányban, több településen az ottani orvosi rendelő felújítása, középületek energetikai korszerűsítése, és itt sem értem még a lista végére.

− Az említett beruházások révén érzékelhető-e a megye megtartó ereje, a fiatalok megtalálják-e számításaikat?

− A fiatalok számára az első számú motiváció a tisztességes kereseti lehetőség. Az átlagkeresetek Baranyában is növekednek, s ennek valóban érzékelhető a megtartó ereje. A foglalkoztatottsági mutatók az elmúlt években sokat javultak, például Pécs környékén már a nyugat-magyarországi átlaghoz közelítünk. Persze a Hegyháton és az Ormánságban vannak még tartalékaink.

Fontos és kiemelt programunk a beruházások ösztönzésre. Bőven akadnak olyan területeink, amelyeken olcsó iparingatlanokat tudunk kínálni az érdeklődőknek. Sőt további kedvezményeket is adunk, ha cserébe a betelepülő cégek helyi munkaerőt alkalmaznak.

− Baranya megye természeti adottságai és kulturális kincsei hívják elő a kérdést: milyen a megye idegenforgalma, illetve milyen turisztikai fejlesztések történnek a közeljövőben?

− Ami az idegenforgalmat illeti, megyénkben tavaly a vendégek száma 21 százalékkal, a vendégéjszakák száma 17 százalékkal nőtt 2010-hez képest, a szállásdíj-bevételek pedig 40,5 százalékkal emelkedtek.

Az elmúlt nyolc évben összesen mintegy 25 milliárd forint értékben valósultak meg turisztikai beruházások a megyében.

A közeljövő tervei között szerepel Orfűn egy túravitorlás kikötő létesítése, valamint a mohácsi Busóudvar bővítése. 2020-ban befejeződik a szigetvári vár csaknem 900 millió forintos összköltségű, turisztikai célú modernizálása, s az ottani gyógyfürdő komplex fejlesztését pedig mintegy 700 millió forintból végzik el. Pécs világörökségi negyedében bővül az ókeresztény műemlékegyüttest összefogó Cella Septichora Látogatóközpont, s két további sírkamrát pedig látogathatóvá tesznek. Minderre 900 millió forint áll rendelkezésre.

− A megyét sokan és sokhelyütt Kincses Baranyaként emlegetik. Mely kincsekre hívná fel olvasóink figyelmét?

− Hadd induljak ki abból, hogy létezik egy „kincsgyűjtő” grémiumunk, nevezetesen a Baranya Megyei Értéktár Bizottság, amely 2014 óta gyűjti csokorba a megye értékeit. Rengeteg olyan természeti és épített, illetve kulturális örökségünk létezik, melyekről hosszan lehetne beszélni. Megyei értéktárunkat folyamatosan bővítjük, méghozzá átgondoltan, a beterjesztett ötletek és a bizottság döntése alapján. Jelenleg 52 érték szerepel a Baranya Megyei Értéktárban. Akadnak közöttük olyanok is, melyeket már a Hungarikum Bizottság figyelmébe ajánlottunk. Ilyen a pécsváradi vár, a csarnótai Tenkes csárda és a szigetvári Zrínyi-kultusz.

A rendkívül gazdag nyári programjaink közül pedig szívesen látjuk a magazin olvasóit júniusban a villányi Gere Jazz Fesztiválon, a mohácsi Tamburafesztiválon, a Fishing of Orfűn és a Zsolnay Fényfesztiválon, júliusban a máriagyűdi Ifjúsági Találkozón, a Siklósi Várszínház előadásain, a villányi Rozé és a harkányi Fürdőfesztiválon, s persze idén sem marad az Ördögkatlan Fesztivál. Egyébként valamennyi Baranya megyei program megtalálható a www.programturizmus.hu honlapon.