31 milliárdos beruházás, 770 új munkahely a ZF Hungáriánál Egerben

ZFHungaria

Egerben hajt végre 31 milliárd forintos beruházást a világpiacon vezető szerepet játszó autóipari ZF-cégcsoport. A ZF Hungária Kft. új beruházása eredményeképpen a cég egri gyárában nyolcsebességes automata sebességváltókat is fognak gyártani. A beruházás legalább 770 új munkahelyet jelent.

A ZF Hungária Kft. új beruházásának köszönhetően a cég egri gyárának tevékenysége személygépjárművekbe gyártott nyolcsebességes automata sebességváltók előállításával bővül, s a beruházással minimum 770 új munkahelyet hoznak létre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházásáról tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a 100 éves múlttal rendelkező, a világpiacon vezető szerepet játszó autóipari cég 31 milliárd forintos beruházást hajt végre Egerben. A beruházáshoz − annak nagyságára és a teremtett munkahelyek nagy számára való tekintettel − a magyar kormány 6,7 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.
A ZF Hungária Kft. jelenleg 900-1000 dolgozót foglalkoztat, s amióta Egerben működnek, közel 1,5 millió sebességváltót gyártottak. Az új projekt révén teljesen új csúcstechnológiát hoz a ZF Magyarországra. Ez kedvező lesz a beszállító kis és közepes cégeknek is. Az alkalmazott technológiának napjainkban 2 százalékos a magyarországi beszállítói hányada, de a ZF Hungária Kft. ezt az arányt rövid időn belül 15 százalékra akarja növelni − jelezte a miniszter. A beruházás végeztével az egri gyárban készült sebességváltók mind exportra kerülnek. Ez azt jelenti, hogy a ZF beruházásának az eredményeként évi 200 milliárd forinttal nő a magyar export – mondta Szijjártó Péter. A miniszter hozzátette, tavaly rekordot döntött a magyar autóipar: 7874 milliárd forint termelési értéket állított elő. A magyar autógyártás erejét mutatja az is, hogy a világ 20 legnagyobb elsőkörös beszállítója közül 15 nagyvállalat itt van Magyarországon. A világ egyik legnagyobb elsőkörös beszállítója éppen a ZF, amely világszerte 140 ezer embernek ad munkát, és 13 ezer embert alkalmaz a kutatás-fejlesztés területén.

Fotó: www.profession.hu