Hőlégballonverseny Szombathelyen a Szent Márton-év tiszteletére

Hőlégballon

Május végén háromnapos, látványos hőlégballonversenyt rendeznek Szombathelyen és környékén. Ezen a helyszínen még nem volt hőlégballonverseny, így Szombathely városa nagy érdeklődéssel és különböző kapcsolódó programokkal várja a verseny résztvevőit. 

A Szent Márton-év alkalmából meghirdetett háromnapos bajnokság bekerült a Magyar Repülőszövetség Hőlégballon Szakágának hivatalos versenynaptárába mint pontszerző verseny, ezért a világ minden tájáról érkeznek majd résztvevők a látványos megmérettetésre.

Az I. Szent Márton Kupa Nemzetközi Hőlégballon Verseny május 26-án, csütörtökön kezdődik a Fő téren. Este 6 órakor három hőlégballont állítanak fel, amelyeket sötétedés után megvilágítanak majd, így a ballonokat egészen 22 óráig tekinthetik meg az érdeklődők.

Másnap a Sportligetből kétszer rajtolnak el a ballonok. Az első futam résztvevői reggel 7 órakor emelkednek a levegőbe, s repülnek át a város felett. A második rajt délután 5 órakor lesz. Az utolsó rajt pedig vasárnap délelőtt.

A verseny oly módon zajlik, hogy felemelkedést követően – a tervek szerint – átszállnak a város felett, versenyszámokat hajtanak végre, majd egy szántóföldön vagy egyéb, erre alkalmas helyen leszállnak. Ezt természetesen az akkor éppen uralkodó szélirány befolyásolhatja.

A szervezők különös figyelmet fordítottak arra, hogy lehetőség szerint olyan országokból érkezzenek a részvevő csapatok, amelyek valamilyen szempontból kapcsolódnak Szent Mártonhoz.

A fesztivál számos kísérőprogramot is kínál. Szombaton főzőversenyt rendeznek munkahelyi közösségek, egyesületek, civil szervezetek és baráti társaságok számára. A versenyre kizárólag római étkekkel lehet nevezni. Lesz Szent Márton-borszemle is, valamint vasárnap, a gyermeknapon Szent Márton-társasjátékok várják a legkisebbeket. Szombathely kultikus 30Y buszjárata pedig a Történelmi Témapark és a Sportliget között fog „ingázni”, hogy az összehangolt programokban résztvevő apróságok minél egyszerűbben tudjanak az egyik helyszínről a másikra eljutni.

A hőlégballonok napi két felszállása közötti holtidő eltöltésére hőlégballon-fotókiállítást, hőlégballon-függeszkedést, valamint torták és sütemények versenyét kínálják a szervezők. Devecsery László Szent Márton mesekönyvének bemutatóját is a fesztivál keretében tartják meg.

Fotó: http://www.nationalgeographic.com/